Doživite divje okuse Istre – kuharska delavnica tradicionalnih receptov nabiralca, lovca in kuharja

Doživetje

Začetna lokacija: Seča 142, 6320 Portorož • Prikaži na zemljevidu

Trajanje

4 ure

Opis

Doživite pristno istrsko kuharsko delavnico ob odprtem ognju, kjer skozi zgodbe ribičev, lovcev in nabiralcev odkrijete, kako iz lokalnih, sezonskih in divjih sestavin – brez zavržkov – nastajajo zdrave, prvinske jedi, ki jih boste želeli pripravljati znova in znova.

Preden nadaljujete, se morate strinjati z uporabo piškotkov ter omogočiti njihovo uporabo v brskalniku!

Program

Okusi narave, znanje prednikov in ogenj kot središče doživetja

Kuharska delavnica Doživite divje okuse Istre vas popelje v svet divje hrane, kjer se prepletajo znanje prednikov, spoštovanje narave in prvinska priprava jedi na odprtem ognju. Skozi praktično izkušnjo boste spoznali, kako prepoznati, izbrati in uporabiti divje ter lokalne sestavine, hkrati pa odkrivali drobne, a ključne skrivnosti, ki pri pripravi naredijo veliko razliko v okusu in teksturi jedi.

Pod vodstvom Jurija Kavčnikanabiralca, lovca in kuharja, ki navdih črpa neposredno iz narave – boste pridobili dragocena znanja in veščine za pripravo divje hrane na sodoben, a hkrati spoštljiv način. Delavnica ni le učenje kuhanja, temveč celostno doživetje, kjer se ob ognju ustvarjajo zgodbe, okusi in kulinarične mojstrovine, kronane z glavno jedjo, pripravljeno pod peko.

Kako poteka doživetje:

  • Dobrodošlica v naravi s kratkim uvodom v filozofijo doživetja ter pripravo in pokušino hladne predjedi (jelenov karpačo, divjačinska salama in podobno)
  • Skupna priprava ognja, osnove kuhanja na odprtem ognju in spoznavanje tradicionalnih tehnik
  • Čiščenje, obdelava in rezanje sestavin (po predhodnem dogovoru divjačina, ribe, hobotnica …) z razlago izvora in uporabe posameznih živil
  • Sestava in zapiranje peke, ki jo prekrijemo z žerjavico ter prepustimo počasnemu kuhanju
  • Priprava tople predjedi in pokušina medtem ko se glavna jed kuha pod žerjavico (približno uro in pol)
  • Pojedina pod borovci – glavna jed, pripravljena pod peko, ob kozarcu izbranega lokalnega biodinamičnega vina
  • Zaključek ob ugašajočem ognju s čajem iz divjerastočih oljčnih listov in sladico

Pričetek: Seča 142, 6320 Portorož • Prikaži na zemljevidu

Zbirno mesto za to doživetje je prav ob morju, na naslovu Seča 142, 6320 Portorož, na koncu Jernejevega kanala ob robu Krajinskega parka Sečoveljske soline, zadnja stavba na levi strani ceste. Peljete se ob morju čisto do konca in zavijete levo, takoj za veliko staro oljko. Vhod na dvorišče je skozi velika modra vrata, kjer lahko parkirate vozilo. Obiskovalce vljudno naprošamo, da se držite napovedanega urnika in ne prihajate ne prezgodaj in ne prepozno, saj se boste pridružili skupini drugih obiskovalcev.

Največje možno št. udeležencev

12

Prevoz

Za prevoz morate poskrbeti sami.

Nivo težavnosti

Lahko (Primerno za vse uporabnike)

Dodatne informacije

Posebne priprave na delavnico niso potrebne.

Kaj je vključeno:
  • Butično gastronomsko doživetje – kuharska delavnica divjih in lokalnih istrskih okusov.
  • Vse sestavine, oprema in kuhinjski pripomočki za varno in avtentično kuhanje v naravi.
  • Strokovno in doživeto vodenje nabiralca, lovca in kuharja skozi celotno delavnico.
  • Štirihodna pojedina, pripravljena skupaj in postrežena v naravnem ambientu.
  • Kozarec vrhunskega lokalnega vina, izbranega za dopolnitev okusov.
  • Ohlajena pitna voda in voda z lokalnimi zelišči za osvežitev med doživetjem.
  • Zbirka receptov, da boste divje istrske jedi lahko znova pričarali tudi doma.
  • Urejeno parkiranje v neposredni bližini prizorišča.
Kaj ni vključeno:
  • Dodatno visokokakovostno belo ali rdeče vino lokalnih proizvajalcev